W większości domów, miejsce z największą ilością najbardziej niebezpiecznych zarazków i bakterii jest kuchnia. Ze względu na ten fakt, utrzymywanie twojej kuchni w czystości jest jedną z najbardziej istotnych kwestii, jeśli pragniesz, by twoja przestrzeń do życia była tak bezpieczna, jak tylko jest to możliwe. Jeżeli już korzystasz z usług jakiejś firmy sprzątającej, to zwróć uwagę na to jak solidnie przykładają się do czyszczenia tej części twojego mieszkania. Poniżej podajemy pięć najbardziej brudnych miejsc w twojej kuchni, które powinny być czyszczone za każdym razem.
Zlew
Czy byłbyś zszokowany dowiadując się, że twój zlew kuchenny zawiera więcej bakterii niż muszla klozetowa? Bez względu na to, jak bardzo jest to zaskakujące, taka jest rzeczywistość w większości domów. Zlew jest idealnym gospodarzem dla bakterii, ponieważ praktycznie przez cały czas utrzymuje wilgoć oraz drobne resztki jedzenia, którymi mogą się żywić. Bakterie E. coli są najbardziej popularnymi z pośród tych spotykanych w kuchennych zlewach. Powszechnie uznawane są za przyczynę poważnych problemów z układem trawiennym oraz gorączki.
Uchwyty i klamki
Uchwyty i klamki urządzeń, sprzętów kuchennych, naczyń, szafek oraz szuflad są często pomijanymi powierzchniami w kuchni. Wszystkie są stale dotykane w procesie przygotowywania posiłków, dlatego gromadzą się na nich bakterie i pleśnie. Właśnie bakterie i pleśnie są w stanie przetrwać na uchwytach i klamkach bardzo długo, jeżeli nie są one regularnie czyszczone, przynajmniej raz na tydzień. Zwyczajnie poświęć chwilkę żeby wytrzeć wszystkie uchwyty i klamki w twojej kuchni przy pomocy dezynfekujących ściereczek każdego dnia. Dzięki temu każdy mieszkaniec twojego domu będzie bezpieczniejszy.
Ekspres do kawy
Niestety ekspresy do kawy zaliczają się do urządzeń kuchennych, które są najrzadziej czyszczone. Mimo, że stale dolewasz świeżej wody, by przygotować kawę, to i tak mogą się w niej znaleźć bakterie, szczególnie, gdy część wody pozostaje wewnątrz urządzenia w wilgotnym i ciepłym środowisku. Bakterie to uwielbiają. Zaleca się by ekspresy do kawy były gruntownie czyszczone przynajmniej raz w tygodniu. Kluczowe w utrzymaniu w odpowiedniej czystości ekspresu do kawy jest upewnianie się, że pozostawiamy go idealnie suchym, kiedy go nie używamy.
Gąbki
Gąbki zazwyczaj zawierają masę bakterii, co budzi niepokój ze względu na to, że mają ciągły kontakt z przedmiotami, naczyniami i sprzętami, których używamy bezpośrednio podczas konsumpcji posiłków. Ponieważ są trzymane na ogół tuż przy zlewie lub w jego wnętrzu – a jak ustaliliśmy jest to miejsce z największą liczbą bakterii – używane powinny być stale wymieniane.
Lodówka
Ze względu na to, iż wewnątrz lodówki znajduje się chłodne i stale kontrolowane środowisko, wielu uważa błędnie, że jej wnętrze jest odporne na namnażanie się bakterii. W rzeczywistości lodówki są miejscami, w których bakterie mogą się bardzo łatwo gromadzić i rozwijać. Wycieki płynów z opakowań są najczęstszą przyczyną pojawiania się bakterii w lodówce. Cieknące opakowanie kurczaka dla przykładu, będzie skutkować penetrującym zaciekiem, który jest w stanie dotrzeć do szczelin w twojej lodówce i nie jest wcale łatwo się go pozbyć przy pomocy tradycyjnych środków czyszczących.
To tylko kilka z licznych miejsc w twojej kuchni, wymagających ciągłego czyszczenia, by pozostały bezpieczne. Dbając o czystość tych powierzchni przyczyniasz się do powstrzymania działalności szkodliwych zarazków i bakterii i chronisz swoich domowników